El cas de l’Andreu. La vaga general

El 29 de març del 2012 es va convocar una vaga general contra la reforma laboral del Partit Popular, enmig de la greu crisi econòmica i social que estàvem vivint. Milers de persones van sortir al carrer per a defensar els drets socials i col·lectius que s’estaven retallant.

En aquest context es van viure moments de repressió, on més de 100 persones van ser detingudes per participar en la vaga. Cinc de les quals, van ingressar en presó preventiva sense cap tipus de proves. Una des les persones detingudes va ser Andreu Curto Baiges, un jove de Tortosa i veí de Sants, qui va estar 23 dies en presó preventiva.

La detenció i les mostres de suport

Durant la reclusió d’Andreu de fa 5 anys van haver-hi grans mobilitzacions a Tortosa i a Barcelona. Es van rebre mostres de suport d’arreu dels Països Catalans denunciant l’empresonament injust del jove, així com la deriva repressiva que s’estava vivint al nostre país.

L’empresonament va ser una mesura absolutament desproporcionada, injusta i injustificada, de caràcter polític i repressiu. Tot i això, les mostres de solidaritat i de fermesa que es van rebre van ser la millor arma per lluitar contra aquesta repressió tan dura.

El judici

El 5 d’octubre de 2017 Andreu va ser jutjat per participar en un piquet al barri de Sants.

Un judici en el qual la Fiscalia demanava 4 anys de presó, 9.000€ de pena multa i 1.200€ de responsabilitat civil.

El cas d’Andreu és una mostra més en que es constata que els responsables de les crisis no han assumit cap responsabilitat, ni política ni penal.

La Sentència

El jutjat penal nº 13 de Barcelona va condemnar a l’Andreu com a responsable d’un delicte de danys i un delicte de coaccions, i l’absol del delicte de desordres públics.

La condemna és una pena d’un any de presó i una pena multa de 4 mesos a raó de 7 euros dia, així com al pagament de la responsabilitat civil de 1.268,53 euros.

Tant durant la celebració del judici com en el recurs d’apel·lació es van denunciar les nombroses irregularitats que van causar una greu situació d’indefensió jurídica.

Aquesta sentència va ser ratificada per la Secció Vuitena de l’Audiència Provincial de Barcelona.

L’Audiència, valida que el Jutge penal obviés les impugnacions realitzades per la defensa, validant així la tesis del Jutge que en la Sentència arribà a afirmar literalment: “resulta irrelevante que el acusado fuera o no la persona que materialmente llevó a cabo el lanzamiento de las bengalas o las macetas”.

Volem l’absolució d’Andreu!

En un sistema on sota l’excusa d’una crisi econòmica, els qui més tenen esdevenen més rics, i els que menys, són abocats a la misèria i a la indigència, en un sistema que protegeix els corruptes i què per participar en un piquet per defensar els drets de totes pot suposar que una persona sigui condemnada a 4 anys de presó, cal donar una resposta exemplar de solidaritat i rebutjar frontalment aquest sistema.

Denunciem la farsa de la crisi que ha servit per a augmentar les diferències socials, i ha suposat un retrocés evident amb efectes nefastos per a la vida de les classes populars.

Denunciem la persecució i repressió política que hi va haver, i continua havent, cap a les persones que s’organitzen per fer front a les injustícies, lluiten per un món més just, i en defensa dels Drets de tothom.

Mostrem la més absoluta solidaritat amb l’Andreu, així com amb la resta de vaguistes que fruit de la lluita social varen ser represaliades.